Ο ρόλος του άριστου γαστρεντερολόγου σαν συνεργάτη του ειδικού Χειρουργού Πεπτικού είναι προφανής. Η κολονοσκόπηση, η γαστροσκόπηση και η ERCP είναι διαγνωστικές εξετάσεις που όλοι γνωρίζουν. Εδώ θα αναλύσουμε τον πρόσθετο ρόλο και σημασία που έχει ο πολύ έμπειρος επεμβατικός γαστρεντερολόγος σε τομείς που δεν είναι τόσο γνωστοί, αλλά είναι καθημερινοί στην δική μας πρακτική:
1. Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (endoscopic ultrasound) αποτελεί σήμερα την απολύτως απαραίτητη προεγχειρητική εξέταση σε μιά σειρά καρκίνων, όπως: οισοφάγος, ορθό, πάγκρεας, χοληδόχος πόρος, και σε μερικές περιπτώσεις στόμαχος. Είναι η εξέταση εκείνη που αποκαλύπτει με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το βάθος διείσδυσης, το μέγεθος επέκτασης και την πιθανότητα διήθησης γειτονικών οργάνων. Τις περισσότερες φορές αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες ακόμα και από την αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εφαρμόσουμε μία εξατομικευμένη στρατηγική στην αντιμετώπιση κάθε ασθενή με όγκο του πεπτικού. Επίσης με την τεχνική αυτή μπορεί ο γαστρεντερολόγος να πάρει βιοψίες από έναν όγκο χωρίς επιπλοκές και χωρίς κίνδυνο διασποράς του όγκου.
2. Τοποθέτηση ειδικών stents εντός του παγκρεατικού πόρου σε περιπτώσεις χρόνιας παγκρεατίτιδας με στένωση του παγκρεατικού πόρου, ή σε περιπτώσεις πολύ βαρειάς οξείας παγκρεατίτιδας με καταστροφή ενός τμήματος του παγκρεατικού πόρου. Αυτές οι τεχνικές και η πολύ άμεση συνεργασία μας με τέτοιου επιπέδου επεμβατικό γαστρεντερολόγο συντελεί στο να αποφεύγονται βαρειές εγχειρήσεις σε ορισμένους ασθενείς.
3. Ενδοσκοπική καταστροφή προκαρκινικών καταστάσεων εντός του οισοφάγου με ειδικές τεχνολογίες και τεχνικές, ώστε να αποφεύγονται, όταν είναι δυνατόν, μεγάλες εγχειρήσεις του οισοφάγου.
Ο ρόλος του επεμβατικού γαστρεντερολόγου φυσικά δεν εξαντλείται στα παραπάνω, τα οποία αναφέρονται απλώς ενδεικτικά. Τονίζεται όμως η σημασία της στενής συνεργασίας σε πολύ υψηλό κλινικό επίπεδο.