Πάγκρεας

Η θέση του παγκρέατος είναι στο βαθύτερο σημείο της κοιλιάς, μπροστά ακριβώς από την σπονδυλική στήλη και την αορτή. Το πάγκρεας βρίσκεται πίσω από το στομάχι και το εγκάρσιο τμήμα του παχέος εντέρου και σε αμεσότατη επαφή με πολύ σημαντικές αρτηρίες και φλέβες της κοιλιάς (άνω μεσεντέριος αρτηρία και φλέβα, πυλαία φλέβα). Το πάγκρεας έχει δύο λειτουργίες: η πρώτη είναι να παράγει ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη (αμυλάση, λιπάση) και η δεύτερη να παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν την σωστή ισορρροπία του σακχάρου στο αίμα (ινσουλίνη, γλουκαγόνο).

Οι παθήσεις του παγκρέατος που θα αναλυθούν εδώ είναι η οξεία και η χρόνια παγκρεατίτιδα με τις επιπλοκές τους (ψευδοκύστεις), καθώς και οι όγκοι του παγκρέατος (καρκίνος, κυστικοί όγκοι). Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι έως πρόσφατα (στη χώρα μας δυστυχώς ακόμα και τώρα), οι εγχειρήσεις στο πάγκρεας γίνονταν από τους λεγόμενους “έμπειρους” γενικούς χειρουργούς, χειρουργούς δηλαδή συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας (εξ ου και “έμπειροι”), οι οποίοι όμως αντλούσαν την εμπειρία τους από τον πράγματι μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων που είχαν κάνει σε άλλα όμως όργανα (π.χ.: κήλες, χολοκυστεκτομές, κτλ). Στις ΗΠΑ, εδώ και περίπου 10-15 χρόνια εγχειρήσεις παγκρέατος γίνονται μόνον από χειρουργούς με ειδική γνώση και μεγάλη εμπειρία ειδικά στο πάγκρεας. Αυτός είναι ο μοναδικός παγκόσμια γνωστός και αναγνωρισμένος τρόπος, ώστε να επιτευχθούν οι εξής πραγματικά δύσκολοι στόχοι:

1. Γρήγορη και σωστή διάγνωση σύνθετων παγκρεατικών παθήσεων, χωρίς χρονοτριβές και διαγνωστικές “περιπλανήσεις” την ώρα ακριβώς που ο ασθενής μπορεί να επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα.

2. Άμεση διαμόρφωση και υλοποίηση του ενδεδειγμένου θεραπευτικού αλγορίθμου, βάσει standardized guidelines που εφαρμόζονται στα επιλεγμένα κέντρα παγκρεατικής χειρουργικής.

3. Εγχείρηση στο πάγκρεας, όπου και όταν χρειάζεται, με τέλεια γνώση της ανατομίας της περιοχής και των παραλλαγών της, άριστη εφαρμογή των πλέον σύγχρονων εγχειρητικών τεχνικών και ελαχιστοποίηση έτσι των πιθανών επιπλοκών.

Δημοσίευση στο περιοδικό ΒΗΜΑΜΕΝ, τ. 5/2016, με θέμα: Στοχευμένη θεραπεία όγκων παγκρέατος