Γαστρεκτομή Sleeve (Sleeve Gastrectomy)

Είναι μία σχετικά νεότερη λαπαροσκοπική εγχείρηση (της τευταίας οκταετίας) κατά την οποία αφαιρείται τμήμα του στομαχιού, έτσι ώστε αυτό παίρνει την διαμόρφωση ενός λεπτού σωλήνα (εξ ου και sleeve, δηλαδή “μανίκι”). Αφαιρείται όλη η αποθηκευτική περιοχή του στομάχου, ώστε να μήν χωράει πολύ περιεχόμενο. Η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση τροφής. Επίσης, το φαγητό τώρα πρέπει να περάσει από έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα και έτσι αντιμετωπίζει μεγαλύτερη αντίσταση και έτσι περνάει με πολύ βραδύτερο ρυθμό. Αυτό οδηγεί σε πρόσληψη πολύ μικρότερων ποσοτήτων τροφής και έτσι σε απώλεια βάρους.

Επιπρόσθετα όμως, με την αφαίρεση του τμήματος αυτού του στομάχου αφαιρείται και η περιοχή ακριβώς που παράγει την ορμόνη γρελλίνη (ghrellin), η οποία είναι η “ορμόνη της όρεξης”. Έτσι λοιπόν μειώνεται η όρεξη για φαγητό και αλλάζει η σχέση του ασθενή με το φαγητό. Ελαττώνεται κατά πολύ η έλξη που ασκεί το φαγητό στον ασθενή. Ο ασθενής με εγχείρηση sleeve δεν ενδιαφέρεται να φάει, δεν έχει το μυαλό του στο φαγητό, σε αντίθεση με τον ασθενή με δακτύλιο ο οποίος πεινάει, θέλει να φάει, το μυαλό του γυρίζει γύρω από το φαγητό αλλά δεν μπορεί να φάει στερεά λόγω του περιορισμού που φέρνει ο δακτύλιος, και γι’ αυτό προσπαθεί να βρει άλλους τρόπους να “κοροϊδέψει” την εγχείρηση (δηλαδή ρευστοποιούμενα γλυκά).

Η εγχείρηση sleeve φέρνει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με Δείκτη Σωματικής Μάζας μέχρι 45 έως 50. Φυσικά γίνεται λαπαροσκοπικά και μετεγχειρητικά δεν υπάρχουν περιορισμοί δίαιτας.